» » » Закарпаття на смак: що варто привезти з найзахіднішого регіону на «гастрономічну» згадку

Закарпаття на смак: що варто привезти з найзахіднішого регіону на «гастрономічну» згадку

Якогось одного символа чи сувеніра, з чим би асоціювалося Закарпаття, поки що не вигадали

Закарпаття на смак: що варто привезти з найзахіднішого регіону на «гастрономічну» згадку
З подорожей людина хоче привезти не тільки враження і фотографії. Дрібничок, листівок, магнітиків на холодильник — того, що нагадувало б про відпочинок — у кожного вдосталь. Популярні туристичні місця добряче заробляють на таких спогадах: окремі регіони намагаються знайти свою «фішку» і активно пропонують її туристам у вигляді сувенірної продукції, пише Depo.Закарпаття.
На Закарпатті з сувенірами, відверто кажучи, не склалося. Банальні статуетки і магнітики, які «впарюють» приїзжим, часто зроблені в Китаї. На багаточисельних фестивалях і ярмарках, яких в області на рік проводять кілька сотень, столи ломляться від такої продукції — не надто якісної, не надто закарпатської, але яка вже є.
Тому з найзахіднішого регіону краще везти спогади. А ще — смак. Бо найкраще, що можна прихопити з собою з Закарпаття, це — їжа і напої: тут вони унікальні і в жодному іншому регіоні подібного не знайти.
Отже, «маст хев», як кажуть нині, кожного туриста на Закарпатті виглядає, приблизно, так.
Торт «Ужгород»
57-1
Кілька років тому відомий кондитер Валентин Штефаньо запустив у масове виробництво чи не найпопулярніший нині символ Ужгорода — торт. Неймовірно смачний. Його обожнюють і місцеві, і туристи. Щоправда, нещодавно прихильників цього солодкого дива заставили похвилюватися — через розбіжності між кондитерськими виробниками торт «Ужгород» на короткий час зник з прилавків, а замість нього з’явився інший «Ужгород». Але кондитер швидко зумів відновити виробництво, і кожен ужгородець може підказати, де купити справжній «Ужгород».
Шитиминя
57-2
Звісно, торт, названий на честь обласного центру Закарпаття, гурманам сподобається, але це не єдине, чим може потішити Закарпаття любителів десертів. Закарпатці впевнені: ніхто так не готує домашню випічку, як закарпатські господині. Шитимині (шетимині, або просто — тісто) — так називають свої витвори місцеві «домашні» кондитери. Жодна справжня гостина, а тим більше — весілля — не обходяться без столу з нереальною кількістю видів тістечок. Сказати, що це смачно — недостаньо. Це — нереально смачно. Господині свої рецепти бережуть ,але з радістю виготовлять на замовлення і за смаками кожного. Знайти «свою» господиню — справжнє везіння і гарантія смачних посиденьок.
Вино
57-3
Якийсь окремий сорт порекомендувати неможливо. На Закарпатті багато порядних господарів вирощують виноград і роблять своє домашнє вино. А винні фестивалі області збирають тисячі туристів звідусіль. На таких фестивалях один винороб може продати близько тисячі літрів вина: червоні, білі, рожеві, сухі, солодкі — на будь-який смак. Пляшка справжнього закарпатського вина — чудовий сувенір або подарунок. Вино є головним гостинцем, який везуть із закарпатського краю у подарунок родичам та близьким як самі закарпатці, так і туристи.
Леквар
 
57-4
Здавалось би — що такого у звичайному сливовому повидлі? Але на Закарпатті воно особливе. Готують його довго й терпляче. Здавна в закарпатських селах, де проживають угорці, водилося так, що леквар варили гуртом. Ще зранку встановлювали казан посеред села, розпалювали під ним ватру. А тоді увесь день підтримуючи вогонь, мішали в казані духмяне вариво. Справжній леквар готують 10–12 годин.
Раз на рік на Закарпатті навіть проводять фестиваль, присвячений леквару. А ще закарпатці вважають, що леквар має лікувальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях чи проблемах з травленням.
Сир
57-5
Це задоволення на будь-який смак. Домашній сир, бринза, вурда — видів сиру, який виготовляють на Закарпатті, дуже багато. Особливо популярний сир «Селиський» — смачний, трохи з «запахом» — нині його продають вже не тільки в області. Роблять цей сир на невеликій сироварні у Хустському районі. Молоко беруть від місцевого населення, технологія виробництва сиру — швейцарська. Крім того, сир, як і вино, продають на усіх закарпатських фестивалях.
Трави
57-6
Обов’язково з Закарпаття треба везти гірські трави, які потім так приємно запарювати і пити смачнючий чай. Закарпатці намагаються скласти такі суміші, щоб поціновувачі змогли насолодитися неймовірною свіжістю і неповторним запахом. Трав’яні чаї мають неперевершений смак, колір, насиченість і аромат. Це дуже смачно і, без сумніву, корисно.
Сушені гриби
57-7
Аромат, який зводить з розуму. Тим більше, якщо це — сушені білі гриби. Цьогоріч грибний сезон на Закарпатті вдався, тож на прилавках вистачало в’язок і банок з лісовим дивом. Так, вартують сушені гриби — немало, але «відробляють» вони це сповна. З таких грибів готують дуже багато страв, додають і до м’яса, і у каші, і куди фантазія приведе. Тому придбати на Закарпатті грибів (які, до слова, можна довго зберігати) — це зробити собі дуже вдалий подарунок.
Тож не варто витрачати гроші на сумнівні «автентичні» закарпатські сувеніри. Краще їх витратити на справжнє і смачне задоволення.
За матеріалами: https://zak.depo.ua/ukr скачать dle 12.0
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода в Іршаві

вологість:

тиск:

вітер:



«    Грудень 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031