Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Що їдять українці: цукор вчетверо більше норми, а фруктів занадто мало

В середньому на їжу йде 3 тис. грн на місяць. Левова частка - у м'яса і молочки.Українці залишаються хлебоїдами і ласунами, незважаючи на опубліковані ще рік тому рекомендації МОЗ про те, як повинна виглядати "Тарілка здорового харчування", повідомило Сегодня. Цю особливість національного раціону зазначив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який проаналізував, як за рік змінилося меню середнього українця. Також дієтологи запропонували журналісту "Сегодня" розповісти про свій звичайний раціон харчування і дали свої коментарі.
За даними Держслужби статистики, середній українець витрачає на харчування 3086 грнв місяць. При цьому на м'ясо і рибу йде 496 грн (16% витрат), на молокопродукти - 298грн (10%), овочі і картопля - 174 грн (6%), хліб - 153 грн (5%), кондвироби - 152 грн ( 5%),фрукти - 83 грн (2,7%), яйця - 58 грн (2%), цукор - 30 грн (1%). Швець зазначив, щосередні витрати на кондвироби або хліб удвічі більше, ніж, наприклад, на фрукти, хочаповинно бути однаково, а ще краще, якщо хліб замінити овочами: в них більше вітамінів імінералів і менше калорій.
"В середньому на кожного припадає 123 г фруктів на день, а правильно будез'їдати до 300 г, - каже дієтолог. - Овочів і картоплі в сумі виходить 493 г на день(280 + 213 г), але корисніше, якщо половину картоплі замінити бобовими -квасолею, горохом. Картопля також потрібна, це джерело калію. А ось кількість хліба варто урізати вдвічі, як і кондвиробів, що також скоротить споживанняцукру, якого кожен українець з'їдає в день майже вчетверо більше норми - 93 гпри рекомендованих 25 г, максимум 50 г".
Щодо молокопродуктів начебто непогано: їмо їх 640 г на день при рекомендованих 700 г,але в меню переважають тверді сири, сметана, а повинно бути більше молока і кефіру. Наразі, засловами експерта, змін в раціоні середнього українця майже немає. Тому потрібна подальша наполеглива робота МОЗ, щоб харчування населення стало збалансованим, констатував Швець.
 
Журналістська кухня
Як видно з інфографіки, в денному раціоні журналіста "Сегодня" переважаютьмолокопродукти, солодощі і борщ з м'ясом і квасолею. За словами Швеця, таке меню -далеке від рекомендованого Міністерством охорони здоров'я: в ньому перебір солодкогоі фруктів, а ось злаків мало, і бракує риби.
"Борщ двічі на день - не обов'язково, зате можна сказати, що овочів з'їдено внормі, адже вони навіть у вареному вигляді мало втрачають вітамінів. Вартододати цільнозернового хліба, частково замінити сир на кисломолочніпродукти", - зазначив експерт.
"Їжа – це весело"
Олександр Панченко, журналіст "Сегодня":
- Марно сперечатися з експертом. Загалом мій раціон – досить здоровий, це визнав і фахівець. Колеги дивуються, чому борщ у мене і на обід, і на вечерю. Такий режим харчування виправданий графіком: приходжу додому о 21:00-22:00, зголоднілий, утриматися від рясної вечері малореально. А після вечірньої обжерливості вже нереально о 8:00 запхати в себе більше чашки кави з шматочком сиру, шоколадкою і кількома горішками. Практична відсутність сніданку – компенсація пізньої вечері, що дозволяє не набирати вагу. З іншого боку, дожити до обіду з таким сніданком непросто, і кілька яблук – підмога, що допомагає протриматися, поки настане час підкріпитися. І ще. Як сказала одна хороша людина, їжа – це весело. А не просто набір білків, жирів і вуглеводів. Тому ранкова чашка кави, шматочок сиру 12-18-місячної витримки, чорний-пречорний шоколад мені набагато приємніше, ніж, наприклад, нудна яєчня з тостом і корисний трав'яний чай. З цієї ж причини в моєму раціоні є не тільки борщ, але часом і пиво, і 20-30 г хорошого коньяку або віскі.




ІНШІ НОВИНИ
{related-news}

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Погода
Погода в Іршаві

вологість:

тиск:

вітер: